четвъртък, 18 април, 2024 година.

В края на март Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обяви новината за първите малки къдроглави пеликанчета, излюпили се в Защитена местност „Калимок-Бръшлен“. От организацията публикуваха и видео на радостния момент, направено от фотографа природозащитник Дамян Петков. Самият той не за първи път посещава това място и знае добре какви усилия са положени за грижата за създаване на колония на къдроглави пеликани. „Гледката е невероятна как толкова голяма и тромава птица се грижи за малките си. Само за няколко седмици тези мънички птички ще станат неузнаваеми с размери колкото родителите си“, разказа Петков за БТА.

През 2021 г. в „Калимок-Бръшлен“ е поставена първата платформа за къдроглав пеликан и благодарение на иновативен метод с поставяне на макети в реален размер се сформира колония. В момента тя наброява 92 двойки. През 2022 г. се присъединих в екипа на Свилен Чешмеджиев от БДЗП за мониторинг на вида, който се осъществява с регулярни посещения на местността, заснемане и анализиране на данните от посещението, разказа фотографът. През януари пеликаните вече заеха платформата и започнаха активно да се подготвят за предстоящия размножителен сезон, така че беше въпрос на време да се появят и малките пеликанчета, коментира още той. По думите му се е наложило с часове да седи неподвижно и прикрит под камуфлажна мрежа, за да улови момента.

Успях да заснема на живо смяна на партньорите при обгрижването на бебетата, при което отдолу се показаха мъничките червеникавокафяви създания, сподели Петков. Посещението в защитената местност задължително се осъществява само с опитен гид, за да се избегне стресирането на птиците, напомни той.

Oрнитотерапия или защо времето сред птици намалява стреса

От няколко години Дамян Петков се е посветил на фотографията в дивата природа. Казва, че най-любимо му е не само да снима птици, но да слуша песента им. Той отбеляза понятието „ортинотерапия“ като възможност човек да се отдаде на почивка от ежедневните си грижи. Във фейсбук Петков разкрива красотите, които снима, в специалната страница The world through Damyan’s eyes.

Песните на птиците носят не само удоволствие, но помагат да се отпуснем и да се слеем с природата. Всяка птица има определено местообитание, затова светът на птиците е толкова разнообразен и шарен, каза също Петков. Не мога да кажа, че имам точно едно любимо място, но предпочитам да снимам покрай водоеми, защото там може да се срещнат повече видове на едно място. В Защитена местност „Калимок-Бръшлен“ например могат да бъдат забелязани повече от 220 вида птици, заяви Петков. И подчерта, че не може да посочи любим вид птица, защото всяка една – от пойната до грабливата – имат свои специфики. Пчелояд и земеродно рибарче ми харесват, защото са много шарени и имат интересен начин на живот, сподели фотографът. Той определи и като величествена гледката на ято от големи белочели гъски. Много обичам да наблюдавам големи птици като бял и черен щъркел, морски орел, ръждива чапла, лешояди. Къдроглавият пеликан Петков също определя като величествен.

„Разхождайки се сред природата, човек започва да чувства свобода от оковите на всекидневните грижи, а пеенето на птиците отпуска и намалява стреса“, убеден е фотографът. Той обаче предупреждава, че гражданите трябва да имат „култура и знание“ за посещенията сред природата.

Опасностите пред птиците

Наблюдават се локални замърсявания с неразградими отпадъци като кенчета, бутилки, опаковки и т.н. сред природата, отбеляза Петков. Отпадъци от консерви от захранка и корда сред водоемите са други отпадъци, на които се натъква природозащитникът. Той напомни, че, за съжаление, тези остатъци могат да бъдат фатални за животните. Един такъв случай е на къдроглавите пеликани Стела и Пламена, за които БДЗП съобщи, че са загинали при оплитане в бракониерски рибарски мрежи и вероятно удавяне, припомни фотографът. Според Петков застрашаващо за птиците е и разрастващото се земеделие и използването на препрати, които могат да са опасни за здравето на пернатите животни. По думите му българите трябва да си дадат сметка за богатството на природата, за да я опазват по-добре. Не само Черно море и Дунав, но и местата в планините са неща, на които туристи от цял свят се наслаждават, посочи фотографът. Според него трябва да се помисли за проблема с изсичането на горите и пресушаването на язовири и други водоеми.

Презастрояването по Черноморието унищожава местообитания на много чайки, даде пример още Петков. За да се бори срещу всички предизвикателства пред природата, той се включва и в дарителски кампании на различни природозащитни организации, сред които БДЗП, WWF България, „Дивите Животни“. Като доброволец към БДЗП той събира данни на терен чрез мобилното приложение SmartBirds Pro.

Отбелязваме Международния ден на птиците

На 1 април се отбелязва Международният ден на птиците. Той се чества от 1906 г. В България денят се отбелязва от 1988 г. „Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата“, коментират във фейсбук от БДЗП. По случай деня от дружеството споделиха в официалната си фейсбук страница картички с птици, изработени от учениците от шести клас от 162 ОбУ „Отец Паисий” в София.

През октомври м.г. БДЗП представи данни от 19-годишно проучване на състоянието на широкоразпространените видове птици. Оценката на специалистите бе, че през 2022 г. общият индекс на птиците намалява с минус 13 на сто, а през 2023 г. – с минус 14 на сто. Смята се, че гнездящите птици в България са близо 250-260 вида.