четвъртък, 18 април, 2024 година.

Достигането на сбирката по палеонтология е проблем, единодушни са гражданите и ръководството на висшето училище

Музеят по палеонтология в Софийския университет не е заплашен, но хората трябва да чуят за него, да се направи ремонт – състоянието му не е добро.

Това каза пред БНР блогърът Анна Шиндарова. По думите ѝ музеят е недостъпен, а посещенията – редки.

„Беше тъмно и прашно нагоре по стълбището – все едно не е там“, разказа личния си опит тя.

„Този контраст между внушителните експонати там и пълната тайнственост на музея – дори студентите не го знаят, ме амбицира да напиша статията. Не очаквах такава лавина от харесвания и споделяния. Хората имат нужда от нещо добро, от кауза“, сподели тя в предаването „Хоризонт до обед“.

„Нека попречим на музея да изчезне постепенно като мамутите и динозаврите“, гласи посланието на Анна Шиндарова, получило широка гласност в социалните мрежи.

В статията си Шиндарова предлага 5 стъпки, първата от които е спешен ремонт, „поне на мухлясалата част“. Втората стъпка е поставянето на табели, включително пред сградата на университета и вътре. Трета стъпка – да се повиши таксата, защото с 2 лева трудно може да се самоиздържа такъв музей, както и да се продават малки сувенири. Блогърът предлага и промяна на работното време на музея – „да работи поне в събота“, за да се подобри достъпът до него.

Хората предлагат да помогнат по нестандартни начини, даренията са най-малкото, отбеляза Анна Шиндарова.

Радостно е, че хората се интересуват от съдбата на тази сбирка. Само с дарения обаче нещата не могат да бъдат уредени. От ремонт на покрива се нуждае цялата сграда, коментира пред БНР ректорът на висшето училище проф. Георги Вълчев.

Сбирката е възникнала като учебна, за обучението на студентите, уточни той. По думите му колекцията продължава да се попълва.

Проблем е достигането до сбирката, признава проф. Вълчев, който определи състоянието на асансьорите в Ректората като плачевно.

„Никой не е против гражданската инициатива. Въпросът е, че това не става само и единствено през социалните мрежи. Няма как единствено и само през гражданска инициатива да се намерят 40-50 милиона, за да се подмени покривът на целия университет. Няма как да си говорим през медиите. Редно е да се срещнем. Добре дошли са в университета“, декларира проф. Георги Вълчев.

Повече по темата слушайте в звуковия файл на страницата на БНР.