събота, 20 април, 2024 година.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че след демонстрираното неразбирателство между ПП-ДБ за споразумението за управление и министерските постове, страната отива на предсрочни избори.

„Това е нормалният край на един ненормален сговор. Тези хора ги събраха страхът и алчността. Облякоха този сговор в евроатлантически целофан, който вчера се скъса. Видяхте, че няма нищо евроатлантическо в такова поведение. Борисов се страхува за себе си и единственото, което иска, е да оцелее и да си запази кожата. За това изгаря всичко наоколо. Унищожи ПП и ДБ, изгаря собствената си група – парламентарна, изгори Мария Габриел“, коментира Нинова.

Мария Габриел очаква извинение за обидите. Борисов: Разговаряли сме за рокадите!

По-рано през деня на брифинг Мария Габриел поиска извинение от ПП – ДБ за епитетите, които те използваха по неин адрес по време на изявлението им във вторник вечерта, както и за обвиненията, че е нарушила Конституцията.

„За 9 месеца не съм позволила подобно нещо, не съм нарушила Конституцията, указът е издаден за назначаване на министър-председател. Всички министри, макар и в оставка, са поели ангажимент за 18 месеца. Това е тяхно право, да си подадат отвод, но вярвам всички разбираме, че в подобен момент това може да бъде изтълкувано по грешен начин. България има нужда от правителство, от стабилност, от правителство на споделената отговорност и в него двамата партньори да бъдат равнопоставени… Аз смятам, че сега е моментът да продължим да показваме своята отговорност пред България“, посочи Габриел.

Атанасов: Отнасяме се отговорно, бихме могли да се върнем към преговорите

Съпредседателят на ПП – ДБ Атанас Атанасов заяви, че формацията би могла да се върне към преговорите.

„Отнасяме се отговорно към ситуацията, даваме си сметка, че обществото не иска избори, казахме го снощи, независимо от емоциите“, каза той.

„Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим по разумен начин“, каза по-рано днес и премиерът в оставка Николай Денков в ефира на bTV.

Според Денков единственият начин за излизане от политическата ситуация е… преговори