четвъртък, 18 април, 2024 година.

Парламентът отхвърли предложения от „Възраждане“ проект за промени в Закона за хазарта. Той предвиждаше драстични ограничения на рекламата на хазартни игри, ръст на глобите за нарушения, увеличаване годишните вноски за социално отговорно поведение и на данъчните ставки.

Вносителите от „Възраждане“ изтъкнаха икономическите ползи от ограниченията върху хазарта. Димо Дренчев посочи:

„Истината е, че парите в икономиката няма да се загубят. И ако гражданите не дават парите си за хазарт, те ще ги дават за потребление на друг вид стоки. Надявам се по-чисти, по-легални, по-светли. Още един път ще кажа, че ние като законодателен орган трябва да вървим към потискане на хазарта и ограничаването му“.

От „Възраждане“ призоваха известните личности от рекламите на хазартни игри да прекратят участията си в тях. Единственият изказал се представител на управляващото мнозинство – Любен Дилов от ГЕРБ-СДС, призова да се мисли по-практично и печалбите от хазартни игри да се насочат към развитието на общинския спорт:

„Хазартът всъщност е вселена от зависимости и забраната му просто не я прави тази вселена по-малка, а я превръща в тъмна вселена. Затова бих посъветвал вносителите по някакъв начин приходите от облагане на хазарта да бъдат насочени към общините за общински спорт. Истинската превенция е там, където в общините подрастващите и хората могат да се занимават със спорт“.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ гласуваха с „против“ и „въздържал се“ и това даде повод на депутата от „Възраждане“ Петър Петров да заподозре, че по този начин се подготвя ново мнозинство след изборите.

НС обсъжда промени в Закона за хазарта, колективни искове и „Турски поток“