понеделник, 4 март, 2024 година.

Представители на 26 земеделски организации се събраха пред Министерския съвет с искане на оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Те не са доволни от финансовото споразумение, подписано с управляващите в понеделник.

Правителството подписа споразумение с Българската аграрна камара

Няколкостотин са протестиращите пред Министерския съвет. Движението по бул. “Цар Освободител” и бул. „Дондуков“ е спряно. Хората искат главно оставката и скандират това. Веят се български знамена.

„Ние не искаме оставката на цялото правителство и на премиера”, каза специално за „Хоризонт“ Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България:

„Ние трябва да бъдем забелязани! Ние сме хората, които храним нашето общество. Трябва премиерът да ни приеме! Ние смятаме, че примерът е вкаран в много тежка заблуда, представяйки му удобните, че представляват по-голямата част от земеделските производители“.

В същото време протестиращите споделиха, че искат оставката на министър Вътев заради разединенията в бранша:

Десислава Танева: Грешка е да говориш избирателно със земеделците

„Зърнопроизводителите си уговориха техните неща, за тяхната субсидия, а ние – животновъди и останалите фермери – си се разделяме и нямаме нищо, което да се е подписало в момента“.

Из дебрите на земеделските протести – кой за какво (не) се съгласи?