сряда, 21 февруари, 2024 година.

През 2023 г. Областната дирекция на МВР в Смолян отново се нарежда в челните места по разкриваемост на криминалните престъпления на територията на страната. Това съобщи на брифинг директорът старши комисар Цветан Цанков, който представи кратък анализ на отчета на полицията. Разкрити са 59,6% от регистрираните престъпления, при 61,8% през 2022 г. и средна разкриваемост за страната от 51,6%. Като извършители на деяния, разкрити през 2023 г., са уличени 271 души, при 295 през 2022 г.

„Ръководството на МВР е доволно от работата на дирекцията за постигнатите доста добри резултати. По доста направления сме на едни от челните места в страната“, посочи директорът на полицията.

Старши комисар Цанков набеляза приоритетите за 2024 година. Основните направления са превенция на престъпленията срещу собствеността на гражданите, ефективно противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, пътна безопасност и домашно насилие. „Ние сме дирекцията, която първа в цялата страна проведе специализирана полицейска операция по линия на домашното насилие. Цялата Смолянска област е профилактирана, обиколени са всички насилници и е взето отношение“, каза Цанков.

През миналата година криминалните престъпления бележат спад с 9,2% – регистрирани са 473 спрямо 521 през 2022 г. Увеличение бележат престъпленията, извършени от неизвестен извършител – с 4,2%. В структурата на криминалната престъпност доминиращи са общоопасните престъпления, което се превръща в устойчива тенденция за обслужваната територия през последните осем години.

През 2023 г. се е увеличил броят на регистрираните престъпления против личността. Сред тях са две убийства, блудство с малолетно дете, разпространение на порнография, противозаконно лишаване от свобода, отвличане, принуда, закана с убийство.