четвъртък, 23 май, 2024 година.

Областният управител на Монтана е против преминаването на тирове през прохода Петрохан. Възражението е изпратено до Агенция „Пътна инфраструктура“. Преди седмица пред БНР същото мнение изказаха и кметовете на общините Монтана и Берковица.

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов изрази своето категорично възражение за възможен обходен маршрут за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона в посока Монтана – София да бъде използван прохода Петрохан.

Поводът за това становище е, че Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви за обществено обсъждане вариант за преминаване на тировете Петрохан, докато тече ремонт на пътя Мездра – Ботевград.

В писмото си Антонов посочва, че проходът е планински с големи надлъжни наклони и малки радиуси на кривите, което при усложнени метеорологични условия би довело до невъзможност на придвижването на тежкотоварни коли и голям риск от възникване на тежки пътно-транспортни произшествия.

В тази връзка с цел превенция и осигуряване на безопасност на движението е въведена целогодишна непрекъсната забрана за движение на МПС с обща маса над 12 тона, с оглед на което същият не може да бъде използван като обходен маршрут за тировете.

Срещу това да минават тирове през Петрохан се обявиха кметовете на общините Монтана и Берковица.

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Ако АПИ позволи преминаването на тирове през прохода Петрохан до въвеждане на зимното поддържане, жителите на селата Благово и Бързия, през чиито територии преминава пътят, са готови да излязат на протест.

Срокът на общественото обсъждане на проекта на заповедта на АПИ е до 23 май.

Снимки – Любомир Андреев.