четвъртък, 23 май, 2024 година.

МВР иска да се облекчат изискванията за физическа форма за кандидатите да станат полицаи. За обществено обсъждане е публикуван проект за промяна в наредбата, който предвижда – хора с наднормено тегло, но ниско ниво на затлъстяване да могат да постъпват на работа в МВР. Кандидатите обаче не трябва да страдат от високо кръвно или диабет.

В проекта за промяна на наредбата е посочено, че мъже и жени с лека форма на затлъстяване или наднормено тегло може да кандидатстват за работа в Министерството на вътрешните работи. Това е възможно, ако индексът на телесната маса е до 34,9, което по световните стандарти се води затлъстяване.

Все пак в наредбата е уточнено, че това става след индивидуална преценка.

Горната граница на индекса на телесната маса, който се допуска по принцип, е до 29,9, което според медицинските стандарти се води наднормено тегло.

Кандидати с лека форма на друго заболяване – далтонизъм, също може да бъдат допуснати, пак след индивидуална преценка, сочи още проектът за изменение.

Все пак се уточнява, че кандидати с наднормено тегло не трябва да страдат от заболявания като диабет, преддиабет или артериална хипертония.