петък, 24 май, 2024 година.

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на фирмата инвеститор.

Обсъждане и скандали около проект за добив на газ в румънската част на Черно море

Проектът предвижда изграждането на два сондажа в Черно море, намиращи се на 165 км от българската сухопътна граница и на 144 км до българските териториални води. На общественото обсъждане присъстваха и членове на „Грийнпийс“ на двете страни.

Меглена Антонова: Газов мегапроект в румънски води застрашава живота в Черно море

По време на публичното обсъждане стана ясно, че откритото находище е в размер на 100 милиарда куб. м газ, чийто добив се очаква да започне през 2027 г. Прогнозната стойност на проекта възлиза на 3,8 – 4 милиарда евро.

Предвижда се изграждането на тръбопровод с дължина от 160 км.

От фирмата инвеститор информираха обществеността, че на платформата в Черно море няма да има персонал и тя ще се управлява дистанционно.

От агенцията, изготвила доклада за въздействието върху околната среда посочиха, че по отношение на всички изследвани показатели – вредни емисии във въздуха, подводен шум, случаен разлив и други, рискът е минимален.

Мая Гаджева, представител на Министерството на околната среда и водите, заяви, че от българска страна са били изпратени допълнителни въпроси с искане за допълване на доклада:

„И през април получихме становище, обединихме всички становища и приехме, от страна на България нямахме забележки към допълнения доклад по ОВОС.“

От „Грийнпийс“ България и Румъния поставиха поредица от въпроси, свързани с проекта и неговата безопасност. По думите на Меглена Андонова, директор на организацията в България, не е станало ясно какъв ще е ефектът върху климата от този проект.

„Но сме свидетели на все по-задълбочаващи се ефекти от климатичните промени, не можем да си затворим очите за тепърва стартиране на чисто нов проект в Задния двор на Европа, която се стремим към климатична неутралност до средата на века„, коментира Андонова.

Румънските ѝ колеги посочиха, че са изискали чрез съда достъп до доклад за химически анализ на субстанциите, използвани при отделянето на газа от водата.

Следващо обществено обсъждане по проекта за дълбоководен добив на природен газ в Румъния няма да бъде организирано, посочиха още от МОСВ.