четвъртък, 18 април, 2024 година.

Община Рудозем предвижда създаване на индустриална зона, съобщи пред БТА кметът на града Недко Кулевски. Според него се наблюдава засилен инвеститорски интерес към Рудозем заради предстоящото откриване на ГКПП „Рудозем – Ксанти“. Плановете за създаване на промишлената зона са включени в концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област“. Днес се провежда обществено обсъждане на концепцията в Девин.

За изграждането на промишлена зона общината разполага с няколко терена в периферията на града, които са отредени и в общия устройствен план. Интегрираната концепция, която е с участието на пет общини от област Смолян, залага на създаване на индустриален парк и край Мадан в района на с. Средногорци, както и бизнес парк в с. Борино. Разработката за интегрирани инвестиции включва общините Рудозем, Мадан, Девин, Неделино и Борино. Предвидени са мерки за стимулиране на туризма в тези общини, като се следва регионалния принцип за разширяване на обхвата на туристическата дестинация. В проектите попадат планове за разгръщане на нови и надграждане на съществуващи туристически атракции – средновековната крепост „Козник“ край Рудозем, екопътеки Тешел – Кастракли, Ягодина – Триград и Борино – Буйново, Фестивален център за популяризиране на неделинския двуглас в Неделино и др. За община Девин е предвидено изграждане на балнеоложки център и модернизация на сградата на обществена баня в Беденски бани. Община Мадан планира нова атракция- „Римски мостове“, включвайки 10 моста на реките Маданска, Батанска, Хаджийска и Буковска.

Концепцията „Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област“ е изключително амбициозна, заявиха пред БТА кметовете на Рудозем Недко Кулевски и на Девин Здравко Иванов. Общата стойност на заложената безвъзмездна финансова помощ за реализиране на концепцията е 38 млн. лв., като се съчетават проекти по програмите „Развитие на регионите“, „Образование“, „Околна среда“, „Развитие на човешките ресурси“. Общинарите се надяват, че концепцията ще получи добра оценка и ще премине следващ етап на одобрение. Заложили сме средства, които реално ще достигнат до хората, коментира Недко Кулевски. Според Здравко Иванов предложените проекти носят добавена стойност за развитие на региона.