събота, 18 май, 2024 година.

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици. Това е решено на среща между кмета Стефан Радев и общински съветници, съобщават общината. Идеята за изграждането им стартира миналата година, като намеренията бяха те да доставят електричество за собствена консумация на общината, с което да се намалят сметките за електроенергия.

Отлагането на инвестиционното намерение е заради пазара на електроенергия, който е определен като „твърде променлив, динамичен и рисков.“ Още миналата година общината подготви инвестиционното си намерение за изграждане на две фотоволтаични централи по 3,5 мегаватчаса. Средствата за едната от тях са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж, припомнят от общината. За изграждането на втората ще се използва заем до 5 млн. лева, при срок на изплащане от 15 години, две от които са гратисен период.

Към момента общината вече разполага със становище от „Електроразпределение Юг“ и окончателен договор за присъединяване към електрическата мрежа, технически проект и разрешение за строеж. Очаква се темата отново да бъде дискутирана есента, след проучване на пазара.