понеделник, 17 юни, 2024 година.

Общо 462-ма са кандидатите да ловуват на територията на Североизточното държавно предприятие (СИДП) през тази година. От тях 29 са жени, като най-много дами са подали документи във Варна – 13. Това съобщиха днес от пресцентъра на предприятието.

Оттам отбелязват, че изпитите за областите Варна и Добрич започнаха на 3 юни и ще продължат до 28 юни. От крайморския град заявления са подали 131 кандидати за ловци, от Добрич – 89, а от Тервел – 23-ма.

Днес започнаха изпитите за областите Шумен и Търговище, като стрелбите ще приключат на 17 юли. Кандидатите за ловци от Шумен са 40, от Велики Преслав – 35, от Нови пазар – 46, а от сдружението в Паламара са 11. В Търговище желаещите да притежават ловно оръжие са 39, в Попово са 23, а в Омуртаг са 25, уточняват от пресцентъра на СИДП.

Изпитите за ловци се делят на теоретична и практическа част. Всеки кандидат попълва тест на таблет и развива две теми в рамките на 90 минути, след което доразвива писмената част от изложението си пред комисията. Издържалите успешно препитването показват и стрелковите си умения.

С пет процента са се увеличили българските и чуждестранните ловци в България през 2023 г.