събота, 18 май, 2024 година.

Тихомир Иванчев, който беше арестуван през февруари във Великобритания и обвинен, че е част от българска шпионска клетка заедно с други петима българи, арестувани година по-рано, днес пледира, че е невинен в Олд Бейли – Централния наказателен съд.

Това стана в рамките на насроченото за днес поредно предварително изслушване на обвиняемите, чието дело е насрочено за края на октомври.

Обвинените в шпионаж петима българи във Великобритания пледираха невинни
Във Великобритания отложиха делото срещу българина, арестуван по обвинения в шпионаж за Русия

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Геберова по-рано също пледираха, че са невинни по обвиненията в шпионаж в полза на Русия.

38-годишният Иванчев е смятан за шести член на организираната шпионска мрежа. Срещу Русев, Джамбазов и Иванова е повдигнато отделно обвинение за притежание на фалшиви документи за самоличност по чл. 4 от Закона за документите за самоличност от 2010 г.

За Иванчев се знае, че е от северния лондонски квартал Актън и има бояджийски бизнес, както и че се познава лично с Габерова.

Конкретното обвинение срещу него гласи, че „е събирал информация и е наблюдавал конкретни личности, което може да навреди на сигурността и интересите на британската държава и да е от полза за руската държава“.

На практика срещу всички арестувани досега шест българи вече има активни наказателни дела.