четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Около 1000 души са използвани от двамата пловдивски лекари при документната измама за източване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това коментира пред журналисти комисар Георги Боюклиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към Областната дирекция на МВР в Пловдив. Това сочат към момента извършените претърсвания и изземвания в два лекарски кабинета и Медицински център. След приключване на разследването ще бъде ясен точният брой на фиктивните пациенти и сумата, с която е ощетена касата, допълни Боюклиев.

Вчера от Районна прокуратура – Пловдив съобщиха, че двама лекари са привлечени като обвиняеми за документа измама, чрез която са ощетили НЗОК с 12 900 лв. Единият от тях е общопрактикуващ лекар, който насочвал направления на пациенти към Медицински център. Другият обвиняем е управителят на центъра, където са назначавани прегледи и различни процедури без дори пациентите да са ходили там, обясни прокурор Димитър Костов. В края на всеки месец центърът е отчитал направените дейности пред касата, която му заплащала съответната сума. По делото фиктивните пациенти са 31.

Разследването е започнало след като пациент вижда в досието си в интернет сайта на здравната каса, че са му извършени прегледи, без той да знае и подава сигнал.

Предстои днес Районната прокуратура да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо медиците. Предвиденото наказание за документната измама е от две до осем години лишаване от свобода.