събота, 18 май, 2024 година.

Победител в архитектурния конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, организиран от Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ), е студио „ГЕБУПЛАН“ ЕООД с ръководител арх. Филипа Гугучкова. Това съобщава НАГ на своя сайт.

Второ и трето място в конкурса не са присъдени от журито, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране, съгласно регламента на конкурса.

От участниците в конкурса се изискваше да представят идеен проект, който да предложи решение за постигане на естетическа, сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия, припомнят от НАГ.

Идейният проект, съгласно заданието, трябваше да включва осигуряване на условия за отдаване на почит и възпоменание, включително за полагане на венци. Изискване за идейния проект беше също цялостно повишаване на естетическите и функционалните качества на обитаемата среда чрез пълноценно и безконфликтно свързване на предложеното решение с околното пространство и паралелното му развитие. Възстановеният мемориал на загиналите войници трябва да представлява недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на падналите в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г.

Сред членовете на журито, оценило проектите, са д-р Валентина Иванова – представител на Съюз на възпитаниците на военните на негово величество училища, школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство; Марта Георгиева – общински съветник в Столичен общински съвет; арх. Маргарита Трендафилова – гл. експерт в отдел „Недвижимо културно наследство“, дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, Министерство на културата; Мариана Каракостова – гл. експерт в отдел „Недвижимо културно наследство“, дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, Министерство на културата.

В състава на журито влизат още представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Националния исторически музей, Регионален исторически музей – София, Направление „Архитектура и градоустройство“, Столична община.

От НАГ подчертават, че представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Съюза на българските художници не са включени в журито поради отказ от тяхна страна да участват в журирането на конкурса.

Мнения на становища по отношение на конкурсните проекти и класирането могат да бъдат изпратени на имейл delovodstvo@sofia-agk.com до 27 май тази година, информират от НАГ.

БТА припомня, че през ноември 2023 г. Столичната община обяви архитектурен конкурс за изработване на проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа софийска пехотна дивизия в Балканската война (1912-1913 г.), Междусъюзническата война (1913 г.) и Първата световна война (1914-1918 .).

В края на октомври 2023 г. се навършиха 89 години от откриването на мемориала, открит на 28 октомври 1934 г. в София. Цар Борис III открива войнишкия мемориал по повод 50-ата годишнина от формирането на полковете и като знак за признание към героизма им, наречени Софийската „желязна“ дивизия, показва информация на отдел „Справочна“ на БТА. Тогава над София летят три самолета и хвърлят цветя над събралото се множество, което наблюдава откриването на Мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк. Мемориалът е пазил имената на около 3000 войници, подофицери и офицери, загинали във войните.