четвъртък, 18 април, 2024 година.

От момента, в който бъдат насрочени изборите, без значение дали ще бъдат на една дата или на различни дати, органите на изпълнителната власт, натоварени с отговорности по изборния процес, трябва да оказват съдействие на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да може всички срокове да се спазват. Това заяви пред журналисти председателят на ЦИК Камелия Нейкова, след срещата на членове на комисия с президента Румен Радев.

„Трябва да стане ясно, че не може да се случат изборите – дали „две в едно“ или на различни дати, ако органите на изпълнителната власт, които са натоварени с организационно-техническата подготовка, не изпълняват своите задължения, възложени им с Изборния кодекс, така както се очаква. Много от дейностите, които се прехвърлят на ЦИК, са ангажимент на изпълнителната власт“, каза Нейкова.

Тя изрази благодарност към държавния глава за поканата за тази работна среща, за да може ЦИК да изрази своето мнение като орган за управление на изборите. Ако изборите са на една и съща дата, ЦИК има готовност да ги проведе, потвърди отново Камелия Нейкова за евентуални избори „две в едно“ – за европейски и за национален парламент.

„Напоследък много често лица, които нямат нищо общо с управление на този процес, говорят в качеството на организатори на избори. Това създава допълнително объркване. На тази среща изразихме нашето мнение и запознахме президента с всички въпроси, свързани с изборите“, посочи тя.

ЦИК има готовност да работи, ако изборите са на една дата, да бъдат организирани така, че да могат да се произведат спокойно, увери Нейкова.

Попитана дали новата обществена поръчка, която предстои да се пусне, има прогнозни стойности в сценарий на избори „две в едно“, тя отговори: „Няма да предполагам нищо. Ние сме в готовност да обявим обществената поръчка така, че тя да отговаря на насрочените избори“.

Камелия Нейкова посочи, че на миналия вот не е имало проблем с дебелината и качеството на хартията на машините. Минимален е процентът на машините, които са дали някакви технически несъответствия в изборния ден, на фона общия брой машини, смята тя.

Нейкова посочи също, че предстои да започне и разяснителна кампания на ЦИК за двата вота.