понеделник, 15 април, 2024 година.

От три години Община-Бобов дол и регионалният оператор „Кюстендилска вода“ спорят и не могат да се разбират по закупуването на нова помпа, която осигурява водата за миньорския град и няколко села от язовир „Дяково“, каза кметът Елза Величкова. Досегашното съоръжение е старо и амортизирано, използва се над 40 години и често аварира.

Величкова твърди, че Общината е заплатила за нова помпа многократно по около 38 000 лева, но старата помпа не се сменя и това създава постоятен риск от спиране на водата за миньорския град и няколко села:

„Помпата още не е сменена, при което вече доста се изнервям. Колко пъти им плащам задължения с уговорката да сменят помпата! Най се притеснявам да не стане авария на помпата, защото там вече с дни няма вода. Няколко пъти превеждам при различни управители на ВиК“.

„Не са постъпили целеви средства от Община Бобов дол за закупуване на помпен агрегат. Дружеството е информирало „Български ВиК холдинг“ ЕАД за необходимостта от подмяна на посочения агрегат в ПС „Дяково“ поради лошото му експлоатационно състояние и липса на алтернативно водоподаване към гр. Бобов дол и селата Бабино, Бабинска река и Мламолово при авариране на същия. Поискано е и финансиране за закупуването му“, коментираха от „Кюстендилска вода“ преди месеци .Ситуацията не е променена.