понеделник, 15 април, 2024 година.

В Народното събрание беше одобрен на първо четене съвместен законопроект на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, който засяга и спорната тема за изграждане на фотоволтаични паркове в земеделски земи. Законовите промени бяха подкрепени единодушно и предвиждат от догодина земеделски земи от държавния поземлен фонд да се отдават под наем чрез търг.

В мотивите се посочва, че търговете ще са на две тръжни сесии. На първата ще могат да участват земеделски производители, отглеждали през предходните три години зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски и многогодишни фуражни култури.

Ловци и рибари от Пазарджишко излизат на протест срещу фотоволтаиците
НС отхвърли предложение общински и държавни земи да не могат да се отдават за изграждане на фотоволтаични паркове

Ползвателите на земеделски земи ще са длъжни в срок до 30-ти юни на 2025-та година да представят в общинска служба по земеделие копие от договорите за ползването на земеделски земи.

В хода на дебата Даниела Божинова от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ призова за сериозен контрол, който засяга интересите на фотоволтаичните предприемачи и животновъдите.

Инсталациите за възобновяема енергия в Германия отбелязаха рекорд през 2023 г.

„Натискът е към земите от седма и нататък категории, които са всъщност точно пасища и мери, които са позволени от закона за изграждане на тези категории на фотоволтаични централи. Има такава треска за изграждане на подобни централи и то големи, и изкушението на общините е да продават земеделски земи“, каза тя.

Даниел Петров от „Възраждане“ също добави, че проблемът е сериозен: „Наистина има земеделци, които се нуждаят от фотоволтаици, но тази практика по никакъв начин не е урегулирана. Редът за поставяне на фотоволтаиците е само един – с промяна на предназначението. Това се случва в момента повсеместно, включително и върху гори“, посочи той.

Скандалните текстове за ВЕИ в земеделските земи не са минавали през ресорната комисия в парламента