неделя, 21 юли, 2024 година.

От началото на годината до момента дежурните екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) -Сливен са гасили 478 пожари. Това съобщи на брифинг днес старши инспектор инж. Милен Русев от Районната служба „ПБЗН“ в Сливен.

Общо 85 от пожарите са нанесли материални щети, а 393 са ликвидирани, без да причинят загуби.

От началото на пожароопасния сезон, обявен в края на март, т.г., екипите са участвали в гасенето на 239 пожари, от които 193 без загуби. От пожарите седем са възникнали в отрасъл „Селско стопанство”, пет в къщи и спомагателни постройки, 17 в жилищни и административни сгради. Благодарение на работата на пожарникарите са били спасени осем човешки живота, 6100 декара гори, 19 животни, 1580 декара посеви и 82 сгради.

Във връзка с пожароопасния сезон, който започва на 1 април и продължава до 31 октомври, са изготвени планове за безопасност при жътвената кампания. Осъществени са срещи със земеделски стопани и кметове на населени места, държавни и общински горски структури, управление на пътната и железопътна инфраструктура, електропреносните дружества и други. Превантивните мерки са предприети и на база предоставената от ОД „Земеделие”-Сливен информация за засетите площи с житни култури. За недопускане на горски пожари е създадена организация за извършване на съвместни проверки на терен със служители на Регионалната дирекция по горите-Сливен.