петък, 24 май, 2024 година.

Тази вечер бяха открити две експозиции в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Бе представена и новата библиотека на музея, която ще бъде достъпна за всички.

Първо бе открито библиотечното пространство на Музея на хумора и сатирата. Фондовете на музея съхраняват повече от 30 000 хумористични издания, които ще бъдат достъпни за публиката. От институцията посочват, че пространството ще заживее свой собствен живот, ще се представят книги, а изданията ще бъдат показвани на ротационен принцип.

Предстои въвеждането на софтуер за категоризиране и каталоголизиране на литературата, както и въвеждането на читателски карти. В момента са достъпни за разглеждане и ползване на място около 5000 единици на библиотеката.

Новата библиотека е обособена на специално място на третия етаж в Музея на хумора и сатирата. Пространството е създадено по проект „Адресът на сатирата – създаване на изложба от фонда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и експонирането ѝ в реновирани пространства в Музея“, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, съфинансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021.

В музея бе открита също изложбата „Сатира и пропаганда”, която проследява периода на създаване на колекцията на музея на фона на новите правила в сатирата (и нейни употреби) при установяването на комунистическия режим у нас и как появата на Дома на хумора и сатирата променя и развива полето на карикатурата и сатирата в страната.

Изложбата представя изследване на карикатурите, участвали в Международното биенале на хумора и сатирата, организирано от Дома на хумора и сатирата от създаването му през 1973 до края на тоталитарния период през 1989. Целта ѝ е да оцени възможността за сатира в общество, в което свободата на изразяване е ограничена, а възможността за критика е заключена в нормата на „малката правда” – могат да бъдат осъждани отделни явления и грешки на бюрокрацията до определено, невисоко ниво на власт, без да бъдат конкретно назовавани и посочвани партийни лидери, често използвайки т.нар. „езоповски език”.

Третото събитие в Музея днес бе откриването на колективната изложба „Паралелно“ на Ива, Тихомир и Георги Русинови, Антония и Иван Баракови и Георги Каралиев в зала 3 „Стефан Фъртунов“ на Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Авторите в изложбата през годините са активни участници в Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството, дарили значителен брой творби на музейната колекция. Техният творчески път върви паралелно с развитието на българската и световната арт-сцена и с разрастването на Музея. Някои от тях дори са работили в Дома на хумора и сатирата. Музеят и изложбата „Паралелно“ е кръстопътят, на който те са заедно – своеобразна среща на творци, разкриващи ни света чрез своите различни техники и разнородни материали. Музеят на хумора и сатирата подкрепя представянето на артисти от Габрово и региона.

БТА припомня, че утре предстои Денят на Габрово. От местната администрация и културните институции са предвидили редица събития.

На 17 май – Денят на Габрово, програмата започва, с молебен за благополучие в храм „Успение на Пресвета Богородица“, по-късно ще бъде издигнато знамето на града на площад „Възраждане“. По обед оркестър „Габрово“ ще изнесе концерт в градската градина „Глинени гърнета“, по-късно е церемонията по награждаване на децата на Габрово с приз „Дарования и постижения“. В Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде представена художествената изложба, посветена на празника на града. Вечерта на площад „Възраждане“ Васил Петров, Живко Петров, Радослав Славчев и Димитър Семов ще изнесат концерт под надслов „The best of Vassil Petrov“, последната изява за Деня на Габрово е концерт на RDMK.

На 18 май първата проява от програмата е „Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова“ в Спортна зала „Орловец“, по-късно е детското шествие „Карнавална уличка на чудесата“ на улица „Радецка“, а след него е Детският мини карнавал в Градинката с мечката.

Карнавалното шествие е насрочено за 18:00 ч. и ще бъде по традиционния маршрут в центъра на Габрово. На сцената ще излязат FolkustiX, 100 Кила, Dolapdere Big Gang и DJ MC Камен, ще има и шоу с фойерверки.

Карнавалът в Габрово тази година ще бъде под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

На 19 май в градската градина „Глинени гърнета“ ще се състои Пътуващият фестивал „Лятно театро за всички“, а вечерта на площад „Възраждане“ концерт ще изнесе група „Молец“. В парк „Маркотея“ се организират Детски празник „В света на приключението 8“.