вторник, 16 юли, 2024 година.

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, „Има такъв народ“, ВМРО и на изключените от длъжност общински съветници от „Възраждане“ бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като „Метрополитен София“, „Топлофикация София“ и „Центъра за градска мобилност“. Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на „Метрополитен“, по настояване на БСП.

До провеждането на конкурс бяха назначени 26 души в ръководствата на общинските дружества, които, според кмета Васил Терзиев, са анонимни лица.

Борис Бонев от СС-ДБ-ПП обяви, че ще даде колегите си, подкрепили доклада, на прокуратурата и на ДАНС. Предложението на СС-ДБ-ПП е било да се проведат открити и честни конкурси, които да бъдат публични, обяви Бонев:

Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества

„Когато на тъмно, с доклад, внесен преди по-малко от 24 часа, се предлага 26 анонимни души да управляват икономика за 3 милиарда – на София, това не може да бъде описано по никакъв друг начин, освен „терористичен акт срещу Общината“. Още по-притеснително е, че тогава, когато хора, които публично заявяваха, че са за прозрачни конкурси, изведнъж си обръщат мнението само защото са отишли „на диванчето“ в някоя партийна централа и днес гласуват заедно с икономическото мнозинство, и са част от него. ГЕРБ позорно мълчаха, защото добре знаят, че това не е доклад, който цели да стабилизира и да подобри работата на общинските дружества, от които зависи дали ще имаме топла вода, цената на парното, колко ще е цената на билетчето, от които зависи, ще има ли метро, което да се движи, от което зависи дали ще има автобуси по улиците, или как ще бъдат контролирани строежите. Това, което те направиха, и знаят е, че това е просто и само преразпределение на икономически интереси между Орлин Алексиев и Красьо Черния“.

Карлос Контрера, който е един от вносителите на доклада за смяна на директорите на общинските дружества, е убеден, че ръководствата на общинските дружества са с изтекли мандати. Добре е да има промени в ръководствата и трябва да бъде търсен нов модел на работа:

„В транспортната система има огромни проблеми, които се дължат на най-различни фактори, някои от които не зависят и от Столична община. Очевидно трябва да търсим нов модел на работа! От друга страна, част от ръководствата на сегашните дружества бяха подложени на една клеветническа кампания и аз смятам, че ако не бъде извършена промяната, тези хора, оставяйки на ръководните си постове, ще бъдат използвани за боксови круши и ще бъде направено всичко възможно от някои кръгове те да бъдат оплюти, дискредитирани до степен такава, че да не се явят на конкурсите“.

Иван Таков от БСП обясни, че преди месеци е трябвало да започнат конкурсите за директори на общинските дружества:

„Голяма част от дружествата имат нужда от промяна, не се управляват добре. Разбира се, ние направихме предложения, тъй като в този доклад не фигурираше името на професор Братоев, а за нас той е изключителна важна съставна част от „Метрополитен“ да остане там и да продължи да управлява дружеството. Има още какво да даде“.