петък, 24 май, 2024 година.

По време на консултациите при областния управител на област София не е постигнато съгласие за съставите на 23-та, 24-та и 25-а Районни избирателни комисии (РИК) в града, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

На консултациите са присъствали упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции. За резултата от проведените консултации се състави протокол, подписан от всички участници.

От областната управа допълват, че на основание чл. 60, ал. 6 от Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 9 април, предложенията за състава на комисиите, направени от представителите на партиите и коалициите, заедно с необходимите документи, са изпратени на ЦИК.

БТА припомня, че съгласно решение на ЦИК № 3051-ЕП/НС, от 9 април 2024 г. днес е последният срок, в който могат да бъдат проведени консултациите.

Вчера и областният управител на Софийска област Юлиян Леков проведе консултации с представителите на всички парламентарно представени партии и коалиции в 49-ото Народно събрание за състава на 26-а Районна избирателна комисия (РИК), съобщиха на сайта си от областната администрация на Софийска област. Постигнато бе съгласие за определянето на трима от зам.-председателите и на секретаря на 26-а РИК. Не бе постигнато споразумение между политическите сили за избор на председател. В рамките на законовия срок областният управител ще изпрати съответните документи на Централната избирателна комисия, която да определи председател на 26-та РИК.