понеделник, 15 април, 2024 година.

Парламентът ще изслуша министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и професионалното ръководство на МВР относно дейността на Мартин Божанов – Нотариуса. Това предвижда точка втора от програмата за работа на Народното събрание (НС), публикувана на интернет страницата на институцията. Вносител на искането за изслушване е Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Заседанието в тази му част ще бъде закрито за медии, поради обсъждане на класифицирана информация, се посочва още в програмата.

Парламентът създаде временна комисия във връзка с дейността на Мартин Божанов – Нотариуса. На заседанието на комисията на 2 април бяха поканени бившите главни прокурори Сотир Цацаров, Иван Гешев и настоящият изпълняващ функциите Борислав Сарафов, но нито един от тях не се яви на изслушването. Председателят на комисията Никола Минчев от ПП-ДБ заяви , че ще им бъде изпратена втора покана. Той съобщи, че има отговор от МВР, който е в секретното деловодство на НС, дали Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията.

Точка първа от гласувания дневен ред на парламента за днес предвижда обсъждане на проект на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната. Вносители на проекторешението са народните представители Николай Нанков, Деница Николова и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

В програмата за днес са и годишните доклади за дейността на Българската академия на науките за предходните 2020 г., 2021 г. и 2022 г. В програмата е и годишният доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията относно цялостната дейност по състоянието на защитата на класифицираната информация в Република България през 2022 г. В програмата за работа се посочва, че заседанието на Народното събрание в тази му част ще бъде закрито, тъй като докладът е с ниво на класификация „поверително“.

Вчера заседанието на парламента започна в 9:00 часа и продължи над 15 часа. Депутатите приключиха работа малко след 00:30 часа, като в края на заседанието решиха заради дългия работен ден, днешното пленарно заседание да започне в 10:00 часа.