четвъртък, 18 април, 2024 година.

Народното събрание (НС) включи в програмата си за работа за днес разглеждане на две нови проекторешения за създаване на временна комисия, свързана с дейността на „Лукойл“.

Освен това парламентът удължи работното си време до разглеждането и приемането на въпросните проекти на решения и излезе в нова почивка.

Депутатите включиха проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства, свързани с дерогацията, ползвана от „Лукойл“ и икономическия ефект за България и изпълнението на задълженията относно влизането в сила и прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Венко Сабрутев.

Вторият проект на решение е също свързан със създаване на временна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с необходимостта от изисканата и получена от правителството на България дерогация за „Лукойл“ и икономическия ефект от дерогацията за режима в Русия. Вносители на второто проекторешение са Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Десислава Трифонова, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

След поредната почивка, която бе обявена за 15 минути, но продължи близо 45 минути, депутатите се събраха в пленарна зала и заседаваха не повече от десетина минути, след което по искане на парламентарна група на „БСП за България“ бе дадена почивка от 20 минути. „За“ удължаване на работното време до приемането на проекторешенията, свързани с „Лукойл“ гласуваха 169 депутата, 21 бяха – „против“, трима гласуваха с „въздържал се“.

Това което се случва тази вечер е абсолютно безумие и аз не мога да повярвам на очите си през всеки половин час има ново искане за временна комисия. Приемете го и като заплаха – правя процедура за прекратяване на заседанието и ако не бъде прекратено заседанието правя искане за един час почивка, каза Георги Свиленски от „БСП за България“.

За малко се притесних, че истинска заплаха ще направите, отвърна Росен Желязков. Наближаваме полунощ, излизат всякакви демони, добави той.

Обратно предложение направи Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“. НС би трябвало да работи до тогава, до когато трябва, настоя Йорданов. НС може един ден да поработи до тогава докато трябва да поработи, добави той.

Предложението за прекратяване на заседанието, направено от Георги Свиленски, бе гласувано с 55 гласа „за“, 97 – „против“ и 40 – „въздържал се“. Последва прегласуването му, с което отново бе отхвърлено с 54 гласа „за“, 100 – „против“ и 38 – „въздържал се“.

Преди това в изказване народният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС предложи проектите на решения за създаване на временна комисия, свързана с дейността на „Лукойл“ да бъде гледана като точка четвърта на мястото на предложената по-рано от „Има такъв народ“ временна анкетна комисия за разследването на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуална роля на Асен Василев в тях.

Днешното заседание на парламента продължава 14-и час.