събота, 18 май, 2024 година.

Пътят, който води до Гложенския манастир, от години е в лошо състояние и затруднява достъпа на туристи и поклонници до Светата обител. За това предупреди йеромонах Нектарий от манастира.

По думите му многократно са подавани сигнали до Община Ябланица и от посетители. Внесена е в администрацията и подписка.

„Пътят е тесен и с огромни дупки. За да мине автобус, трябва предварително да се спре потокът с автомобили, защото не могат да се разминат. Явно, че и Свети Георги пази хората, които идват. Не дай боже нещо да се случи, а има предпоставка на сто процента“, посочи йеромонах Нектарий и добави, че има много пострадали автомобили от големите дупки.

„Пътят трябва да се оправи“, категоричен е духовникът.

На същото мнение е и кметът на Ябланица Найден Найденов, който каза за БТА, че преди две години е осигурил финансиране за ремонт на пътя, но общинските съветници не са дали съгласие, защото има малка част в тетевенския район.

„Направихме споразумение и Общинският съвет на Тетевен гласува ние да се занимаваме с пътя, тъй като тяхната част е само около 500 метра, а цялата отсечка 12,5 км“, посочи кметът.

Той добави, че е трябвало пътят да се направи на два етапа – до края на село Малък Извор и след това до Гложенския манастир.

„Не можах да доведа докрай проекта, заради отказа на Общинския съвет в Ябланица. Гложенският манастир е много посещавано място. В момента съм в разговори да направим проектирането и впоследствие да търся финансиране поне за тази част от края на Малък извор до Гложенския манастир, която 5,5 км“, заяви Найден Найденов и добави, че се надява до края на мандата му пътят да бъде разширен и ремонтиран.