сряда, 21 февруари, 2024 година.

Пикът на заболеваемостта от грип и остри респиратори заболявания в Софийска област вече е преминал и не се очаква влошаване на епидемичната обстановка. Това е казала д-р Розалина Чобанова, директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – София област, на среща с областния управител на Софийска област Юлиян Леков, съобщиха от областната администрация на интернет страницата си.

Епидемичната обстановка в региона показва благоприятна динамика на развитие, а сериозен принос за бързото ѝ повлияване имат своевременно въведените мерки от областните здравни власти и оперативния щаб към Управата, смята д-р Чобанова. Според Юлиян Леков заради преминаването на грипната вълна се налага ново свикване на оперативния щаб. Д-р Чобанова смята, че не следва да бъдат удължавани временните противоепидемични мерки, отнасящи се до работата на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, както и за училищата на територията на Софийска област,

Информацията от Регионалното управление на образованието също е за благоприятно развитие на случаите с грип и остри респиратори заболявания, които сериозно намаляват от 19 % до 11,5 %, посочват от областната управа. В Софийска област като цяло няма възрастови групи с грипна заболеваемост над критичната. Д-р Чобанова смята, че използването на лични предпазни средства за лечебните заведения и провеждането на филтър за детските градини са част от мерките, които следва да се провеждат непрекъснато.

БТА припомня, че от днес се отменят извънредните противоепидемични мерки за грип и остри респираторни заболявания в София област.