неделя, 21 юли, 2024 година.

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми двама практикуващи лекари -Н.П. на 55 години и В.С. на 54 години, за извършена документна измама. Обвинението се съставлява в това, че при условията на съучастие – първият като извършител, а вторият като помагач, съзнателно са дали възможност на един от тях – Н.П., да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чуждо имущество – пари. Общата сума се равнява на 12 900 лв.

Деянието е осъществено чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия, което се квалифицира като престъпление по чл.212, ал.1, вр. чл.26, ал.1 НК.

В процеса на разследване на случая В.С. съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от Н.П. – престъпление по чл. 293 ал. 1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Измамната схема на лекарите е разкрита от разследващ екип от полицаи, отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура – Пловдив.

В хода на разследването е установено, че за срок от половин година – за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г., над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Наблюдаващият прокурор предстои да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени дали за двамата обвиняеми ще бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъплението по чл.212, ал.1 НК законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия, а за престъплението по чл.293, ал.1 НК – наказание лишаване от свобода до една година или пробация. Действията по разследването продължават.