сряда, 19 юни, 2024 година.

Полицаят, който простреля 19-годишен младеж в Плевен, е с повдигнато обвинение и наложена гаранция от пет хиляди лв. Това съобщиха на Районната прокуратура в Плевен.

От там посочват, че по наблюдаваното досъдебно производство на 7 юни е предявено постановление за привличане в качеството на обвиняем на полицая, прострелял 19-годишен младеж. Обвинението е за това, че на 6 юни в Плевен, в качеството на полицейски орган и по повод изпълнение на службата и функциите му, той е възпроизвел изстрел с огнестрелно оръжие, с което причинил средна телесна повреда на С. Д. на 19 години, което е престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс.

За това престъпление законът предвижда наказание от две до 10 години лишаване от свобода. Спрямо извършителя е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на пет хиляди лева, допълват от прокуратурата.

Действията по разследване на извършеното престъпление продължават под надзора на Районната прокуратура в Плевен.

Припомняме, че инцидентът е станал в нощта на 5-и срещу 6 юни, когато по информация на полицията служители от Областната дирекция на МВР дават знак за спиране на лек автомобил „Фиат“. Когато тръгнали към колата за проверка, водачът потеглил с висока скорост и напуснал мястото. Тогава полицаят, който е привлечен като обвиняем, е произвел изстрели, в резултат на което един от пътниците на задната седалка е ранен. На пресконференция стана известно, че служителят на МВР е стрелял с личното си оръжие.