понеделник, 17 юни, 2024 година.

Служители от отдел на „Икономическа полиция“ на полицията в Пловдив задържаха двама младежи заради установен нерегламентиран достъп до компютърната система на голяма компания в България, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – Пловдив. До задържането се е стигнало след проведено разследване под наблюдение на Окръжна прокуратура.

Работата по случая е започнала в отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив след подаден сигнал от водеща българска компания за търговия с течни горива. Според предварителната информация, от месец май насам техни редовни клиенти били ощетени чрез източване на клубните им карти за ползване на бонус точки при зареждане на автомобил или покупка на определени стоки. В резултат на задълбочено разследване и активни професионални действия служителите на полицията установили, че компютърната база данни на дружеството е станала обект на нерегламентиран достъп от страна на младеж от Софийска област. Потребителските имена с преодолените пароли той предоставил на приятел, който си направил електронни карти през мобилното приложение на търговската верига и започнал да пазарува в обектите ѝ за дребни суми.

След доклад на материалите в Окръжна прокуратура – Пловдив, по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 319б, ал. 3 от НК, а като обвиняем е привлечен младежът, който поначало е осъществил неправомерния достъп до информационната система.