четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Политическите сили в 50-ото Народно събрание отказаха поканата на ДПС за разговори за съставяне на правителство с втория мандат. От Движението изпратиха писма до парламентарните групи, без тази на „Възраждане“.

От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко сме длъжни към нашите избиратели, заяви в понеделник Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС. Без покана за разговор бе парламентарната група на „Възраждане“, която по думите на Пеевски, е „проруска“. Срокът за отговор бе краят на днешния ден. В понеделник председателят на ДПС събра ръководителите на областните структури на Председателски съвет. Тогава Пеевски каза, че и той може да получи мандата при президента, но няма да е кандидат за премиер. Вчера парламентарната група на ДПС проведе заседание, но на него не присъстваха всички депутати. Народните представители, подкрепящи почетния председател на ДПС Ахмед Доган, заявиха, че няма да участват в заседанието на парламентарната група.

В рамките на днешния ден отказ за разговор за втория мандат ДПС получи последователно от парламентарните групи на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „Има такъв народ“ (ИТН), ГЕРБ-СДС и „БСП за България“.

От „Възраждане“ многократно изразиха позиция, че няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС и заявиха амбиция да обединят всички анти ГЕРБ и ДПС политически сили в Народното събрание.

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред журналисти, че ще бъде избрана най-добрата дата за връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, така че да бъде запазен националният интерес.

ГЕРБ-СДС

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов изпрати официален отказ до ДПС за преговори за правителство с втория мандат.

В писмото Борисов препотвърди позицията на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепи втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат. „Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство”, се казва в писмото. „Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание“, завършва председателят на ГЕРБ, цитиран в съобщението.

Шансовете за правителство в този парламент на практика ги няма, коментира преди началото на пленарното заседание Деница Сачева.

ПП-ДБ

Също с официално писмо от ПП-ДБ информираха ДПС, че няма да участват в преговорите за съставяне на правителство с втория мандат. Писмото е от председателя на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков.

„Смятаме, че Вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите. Заедно с ГЕРБ вие предизвикахте предсрочните избори, сега е ваша отговорността за създаване на правителство“, се посочва в писмото.

„Възраждане“

Вариантът за правителство е да се обединим всички, обявили се срещу ГЕРБ и ДПС, коментира днес депутатът Цончо Ганев. Той посочи, че така ще има правителство с ясно и точно определени приоритети. По политиките, за които се разминаваме, да попитаме българския народ, предложи депутатът.

„БСП за България“

БСП няма да участва в разговори с ДПС за втория мандат, отговориха социалистите. Писмото им е изпратено от председателя на парламентарната група на левицата Борислав Гуцанов. В него се посочва, че се отнасят с уважение към избирателите на всяка една парламентарно представена политическа сила, но има решение на Националния съвет на Българската социалистическа партия парламентарната група да не участва в разговори за съставяне на правителство с първите два мандата. От „БСП за България“ виждат изход от създалата се политическа криза с третия мандат, който според тях създава възможност за формиране на истински надпартиен експертен кабинет на националното съгласие. Темата бе коментирана и от заместник-председателя Иван Иванов и от председателя на парламентарната група Борислав Гуцанов сутринта преди началото на пленарното заседание.

„Има такъв народ“

От „Има такъв народ“( ИТН) също отказаха разговор за втория мандат с ДПС. В позиция, разпространена от пресцентъра на партията се посочва, че „Има такъв народ“ няма да подкрепи правителство с втория мандат.

От политическата сила са убедени, че само експертен кабинет, реализиран с третия мандат и широка парламентарна подкрепа, може да ни извади от политическата, социалната и икономическа криза, в която се намира страната.

Нечленуващи в парламентарни групи

Няма да подкрепим нито едно правителство, каза тази сутрин Красимира Катинчарова, една от шестимата депутати, които напуснаха групата на „Величие“.