четвъртък, 23 май, 2024 година.

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на днешното си заседание от 10:00 ч. предложение на зам.-кмета по култура Яна Генова и кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков за поставяне на скулптура „Сърцето пътува“ на проф. Курт Гебауер в памет на Вацлав Хавел на едноименния площад в София, съобщиха от пресцентъра на Съвета.

Авторът е създател и на характерния проект в Прага, “Сърце” в памет на Хавел. Инициативата е подкрепена с подписка от множество граждани, а средствата за изграждането, поставянето и последващата поддръжка ще бъдат осигурени от гражданското сдружение „Сърцето пътува“. Столичната община също ще се включи с финансиране от 15 хиляди лева. През 2020 г., с решение на СОС пространството между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улиците „Шипка“ и „Асен Златаров“ бе именувано на първия чешки президент и предводител на страната по демократичния път след разделянето на Чехия и Словакия. Районната администрация обнови площада с цел той да е място за малки градски събития, концерти, изложби. В допълнение на това, сега се предвижда да бъде поставено интерактивно сърце в подножието на съществуващото дърво на площада, информираха от СОС.

Общинските съветници ще гласуват и предложение за поставяне на барелеф на арх. Наум Торбов върху фасадата на Централните хали. Сградите, проектирани от него, като Софийската градска художествена галерия и сградата, в която се помещава Главното мюфтийство и до днес са знакови за архитектурата на столицата като.

Пространство в столичния район „Оборище“ между ул. „Искър“ и ул. „Сердика“ да носи името площад „Патриарх Кирил“ на името на Българския патриарх и Софийски митрополит Кирил предлагат в доклад до СОС общинските съветници Веселин Калановски, Антон Хекимян, Иван Виделов, Вили Лилков, Ивайло Костадинов.

През 1943 г. митрополит Кирил играе главна роля в координирането на действията на Българската православна църква за спасяване от депортиране в лагерите на смъртта на български евреи. Още през 1940 г. при обсъжданията на проекта на Закона за защита на нацията митрополитът не остава безучастен към съдбата на българските евреи. През 2002 г. потомците на благодарните евреи с участието на израелското правителство обявяват патриарх Кирил за Праведник на света в Йерусалим, заедно с Екзарх Стефан Първи, заради дейното му участие в спасяването на българските евреи от политиката на хитлеристка Германия. Те са първите православни архиереи в света, получили това признание.

Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания предстои да разгледа още СОС на редовното си заседание. Предложението за създаване на центъра е на заместник-кмета по социални дейности Надежда Бачева. Новата социална услуга включва основни дейности като резидентна грижа, информиране и консултиране, обучение и придобиване на умения.