вторник, 23 април, 2024 година.

Парите в тазгодишния бюджет на София за бездомните кучета са увеличени. Ще бъдат вдигнати заплатите на ветеринарите и персонала. Ремонтира се клиниката за болни животни в столичния квартал „Връбница“, а общинската администрация обещава по-добра грижа за уличните четириноги.

Много важно е собствениците на домашни любимци да ги кастрират, а не да ги изхвърлят на улицата. Могат да го направят безплатно в клиниката във „Връбница“. Предстои и кампания за кастрация на дворните кучета, които обитават периферията на столицата. Екипи на общинското дружество „Екоравновесие“ могат да вземат кучето, да му бъде направена кастрация и отново да го върнат на собствениците му.

Същевременно доброволци и неправителствени организации не спират да критикуват условията в клиниката във „Връбница“, като твърдят, че тя погубва кучетата.

„Там условията са много лоши. Кучетата не се гледат, няма ветеринари. Преди да се включат доброволци, кучетата не бяха хранени, не бяха извеждани“, казват пред БНР представители на гражданския сектор, които изразяват и съмнения за източване на пари.

„Животът им е потресаващ. България е държавата с най-голямо нехуманно отношение към животните. Искаме цялото ръководство на „Екоравновесие“ да бъде сменено, прозрачност на документацията, обществен контрол на граждани и НПО, животните да бъдат осиновявани.“

Според общинския съветник Марта Георгиева представеният бюджет следва да се ревизира, защото в него няма „и един лев за тези коптори – общински съоръжения за мъчения и смърт на кучета“. По думите ѝ, трябва да се работи за намаляване на популацията чрез кастрация и връщането на животните по места, защото „навсякъде по света нищо друго не е проработило“.

За 30 болни кучета се грижат в общинската клиника във „Връбница“, където се извършват и безплатни кастрации на домашни любимци. Заместник- кметът по финанси Иван Василев уверява, че в бюджета на София за тази година са предвидени повече средства за грижа за бездомните кучета, а в клиниката тече ремонт.

Има ръст в бюджета на „Екоравновесие“ – за 2024 г. той е в размер на 4 300 000 лева, като 800 000 лева ще отидат директно за подобряване на условията в клиниката и приюта, заявява заместник-кметът по финансите в Столичната община.

Димитър Димитров, временно изпълняващ длъжността на предприятието „Екоравновесие“, е заварил 1400 лева заплата на лекари с дългогодишна практика, „изключително занемарена“ материална база, „която 20 години не е пипана“, както и „счупена комуникация“ с гражданите и доброволците. „Подобряваме условията“, настоя той като нарече проблема „неглижиран години наред“.

„Екоравновесие“ прибира агресивните кучета от улиците, кастрира ги, храни ги. Събират се и всички трупове на животни от улиците на столицата – гълъби, котки, кучета и коне, уточнява и.д. директор на дружеството.

Общинското предприятие „Екоравновесие“ се грижи за 3 приюта – в Горни Богров, Сеславци и Слатина, в които са настанени около 1500 кучета. Бройките осиновявания за чужбина обаче са паднали драстично, отчитат от предприятието. Всеки ден има по 5 нови кучета на улицата – за тях или се подават сигнали, или ги оставят директно в кашон пред приютите.

Капацитетът на приютите е пълен. В периферните райони на София, където имат къщи, броят на четириногите е по-голям. Изпълняващият длъжността директор Димитър Димитров ми показва ремонта във ветеринарната клиника. Обновява се всичко – клетките за четириногите, санитарните помещения и стаите за персонала.

Заместник-кметът Иван Василев призовава гражданският сектор да бъде по-активен и всички със специално отношение към тази тема, които могат да предложат решения, да се включат в конкурса за нов директор на „Екоравновесие“. Липсата на кандидати не показва ангажираност, смята Василев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.

Снимки: Евелина Стоянова