четвъртък, 18 април, 2024 година.

Депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще поискат Конституционният съд (КС) да се произнесе дали снощното решение на НС да забрани на министъра на финансите в оставка да прави разходи извън разходите за пенсии, заплати, социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг противоречи на основния закон.

Васил Пандов напомни, че вече има решение на КС, че парламентът няма право да се намесва в правомощията на другите власти, включително изпълнителната.

„Това, което виждаме последните 10 дни – поредица от решения в сферата на енергетика, Българския енергиен холдинг, законопроектът за Държавното обществено осигуряване (свързан с великденски надбавки), поредица от действия, които са в пряко нарушение на Конституцията“, посочи той.

Нарушаването на правилата в правовата държава от страна на колегите от ГЕРБ, БСП и „Възраждане“ е знак, че явно са готови да платят в името на предизборния популизъм, добави Пандов.

Във внесеното от ГЕРБ-СДС и ДПС решение Мартин Димитров видя саботаж срещу Еврозоната и политическа атака. „Те са готови да съсипят държавата“, смята той.

Даниел Лорер коментира случващото се в Агенция „Митници“ и ареста на директора Петя Банкова: „Има много процесуални въпроси – хем директорката е задържана, хем не е задържана. Ние недоумяване. КОНПИ не може да задържа никой толкова време, тъй като няма такива правомощия“.

Социалната комисия одобри великденски добавки за бедните пенсионери
След 15 часа заседание и скандали – НС започва работа в 10 часа