сряда, 21 февруари, 2024 година.

Правителството подписа споразумение с Българската аграрна камара, с което се уреждат освен сумите за подпомагане и механизмите за плащане по така наречената украинска помощ. Беше дадена заявка, че ще се променят закони и ще се преговаря с Европейската комисия за условията на зелената сделка, които влияят на земеделския сектор. Създава се работна група, която ежемесечно ще отчита изпълнението на договореното.

Директорът на Държавен фонд Земеделие Георги Тахов не пожела да назове сумите за подпомагане в споразумението, които ще се разпределят между всички земеделски производители.

Премиерът Николай Денков е категоричен, че договореното днес ще бъде приложено за всички селкостопански сектори. Той посъветва протестиращите земеделци, които утре планират демонстрация пред Министерския съвет да прочетат подписаното споразумение:

„Всеки има право да протестира в рамките на закона. Който иска да протестира, но да не нарушава закона. Бяха поставени определени искания към мен. Всички тези въпроси, които са поставени, имат своето отражение в споразумението, което подписахме. Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете“,

Министърът на земеделието Кирил Вътев заподозря, че продължаващите протести с настояване за неговата оставка са заради започнали проверки.

Земеделски протест пред МС ще поиска утре оставката на ресорния министър