събота, 20 април, 2024 година.

Правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 милиона лева. Това обяви премиерът в оставка акад. Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Повишават се заплати за всички нива, като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите – от почти пет пъти, колкото е разликата в момента, до около 2,5 пъти, информира министър-председателят в оставка. По думите му средната заплата на всички нива в администрациите се повишава.

Новите размери на индивидуалните основни месечни заплати се определят считано от 1 януари 2024 г., заяви също Денков.

Обявеното от премиера в оставка идва на фона на провеждащ се пред Министерския съвет протест, организиран от Синдиката на административните служители „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Акцията е във връзка с очакванията на синдикатите, че в понеделник правителството в оставка е трябвало да приеме постановлението за ръст на заплатите в няколко бюджетни сфери, сред които Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт и др.