петък, 14 юни, 2024 година.

Членовете на комитет „Генерал Сава Муткуров“ предлагат нов мост във Велико Търново да носи името на генерал Никола Михов, съобщиха от организацията в старата столица. Писмото с предложението е внесено от председателя на комитета Венелин Иванов и е адресирано до кмета на общината Даниел Панов и до председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

Новият мост е успореден на Бейския мост във Велико Търново, а изборът му не е случаен. Той е в непосредствена близост до къщата на генерал Михов, се посочва в предложението, което е подкрепено с подписите на авторитетни личности от града. Сред привържениците на идеята са внуците на генерала Николай Тотев и Евгени Тотев, историците проф. Милко Палангурски, проф. Пламен Павлов и проф. Хитко Вачев, археологът Мирко Робов, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов и директорът на „Държавен военноисторически архив” Светлин Радев, началникът на Националния военен университет „Васил Левски” бриг. ген. Иван Маламов, предприемачи, творци, общественици и др.

Предложението е част от целите на комитета да бъде възвърнат споменът за бележити великотърновци. Сред инициативите им досега са поставянето на бюст паметника на първия български генерал Сава Муткуров в парк „Марно поле“ и връчването на ежегодна награда на негово име на най-заслужилия курсант от Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ), роден във Велико Търново. Също така по тяхна инициатива Спортното училище в града бе именувано на друг бележит търновец – Георги Живков.

Никола Михов е роден в Търново на 29 ноември 1891 г., където завършва Военното на Негово Величество училище, а негов ротен командир е подполковник Борис Дрангов. Сражава се в Балканските войни и командва батарея при атаката и превземането на Одринската крепост. По време на Първата световна война отново е в центъра на тежки битки за превземането на една от най-добре укрепените крепости в Европа – Тутраканската. Назначен е за командир на конно артилерийско отделение. След войната заема различни длъжности: инструктор по артилерийската част във Военното на Негово Величество училище, адютант на Артилерийския отдел на Министерството на войната, инспектор на артилерията, командир на полк, посочват от комитет „Генерал Сава Муткуров“. Никола Михов развива и книжовна дейност като редактор на списание „Артилерийски преглед”. От 1937 г. до 1941 г. е началник на Военно на Негово Величество училище, а на 19 април 1941 г. поема командването на Пета армия, която влиза в освободения Охрид. От края на 1941 г. до 1942 г. е началник на Първа армия, а после е военен министър във второто правителство на проф. Богдан Филов. На 1 януари 1942 г. е повишен в чин генерал-лейтенант, разказват от комитета.

След кончината на цар Борис III генерал Михов е избран за регент, като близо една година заедно с другите регенти – принц Кирил и проф. Филов, управлява държавата. На 1 февруари 1945 г. по присъда на Народния съд ген. Михов е екзекутиран. Реабилитиран е с решение на Върховния съд, а през 2021 г. с решение на Великотърновския общински съвет е удостоен със званието “Почетен гражданин на Велико Търново”.

Мостът, който се предлага да носи името на генерал Михов, е един от двата, чието изграждане над река Янтра във Велико Търново продължава и може да приключи до края на годината. По проект и двете съоръжения ще имат пътно платно за автомобили, тротоари за пешеходци и LED осветление.
Строителството на двата моста е част от проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество “ИНТЕРРЕГ V-А Румъния – България” 2014 – 2020. Изграждането им обаче не може да бъде направено изцяло с пари по проекта и се осъществява със средства на Община Велико Търново, която изтегли дългосрочен заем в размер на 6,3 млн. лв.