сряда, 21 февруари, 2024 година.

Децата трябва да се чувстват реализирани и удовлетворени, за да не чувстват нужда да посягат към психоактивни вещества. Когато това се случва, причините са различни. При по-малките водещо е любопитството, но също така – по думите им – за справяне с проблемите. При по-големите причина за употреба на такива вещества е принадлежността към групата.

Това обясни пред БНР-Радио София Велислава Цанкова, психолог в Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите.

При всеки човек, особено при младите, е важно да се уважават емоциите на другите, да се оказва подкрепа, да се споделя.

Центърът работи по две национални програми за превенция употребата на психоактивни вещества
– сред ученици от 5. до 7. клас и за по-големите – от 8. до 11-и.

„Най-новите психоактивни вещества не се контролират. Те са синтетични, по-евтини, но предизвикват същия ефект. Непрекъснато се появяват нови и законодателството не смогва да ги добави в забранителния списък. Контролът винаги е крачка назад, затова наблягаме на превенцията. И двете програми работят както с учениците, така и с родителите“, допълни Цанкова.

По думите ѝ психоактивните вещества също водят до зависимости, както и употребата на електронни устройства. Децата разчитат на интернет, за да научат повече по темата, но в мрежата не всичко е достоверно – те трябва да се научат да проверяват и да различават истинската информация.

Превенцията е трудна, защото младите хора нямат чувство за смъртоносна опасност, искат удоволствие сега, в момента. Добри инструменти в това отношение са изкуствата, спорта. Важно е също подрастващите да имат ясно поставени цели, които да гонят.

Столичният превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите (СПИЦПН) организира информационно-дискусионна среща на тема „Кой стои срещу мен в мрежата?“. Тя ще бъде представена от експертите към отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.
Програмата на събитието включва разнообразни активности, които да развият критичното мислене и уменията за предпазване от онлайн заплахи, като същевременно насърчават позитивното и отговорно поведение в цифровото пространство.

Ще участват доброволци от 20 столични училища, които целогодишно участват в тренинги и инициативи за утвърждаване на здравословния начин на живот по метода „връстници обучават връстници“.

Срещата е насрочена за 14 февруари 2024 г. в Дом на културата „Красно село“.

Чуйте разговора на Данаил Конов.