четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията „International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете и възможностите на инвестиционния проект. Това съобщиха от президентската пресслужба.

Заводът се очаква да бъде открит на 1 октомври 2024 г. и в него да работят основно български специалисти. Инвестицията предвижда производство на различни видове бронирани автомобили по стандартите на НАТО, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди. На представянето присъства и кметът на Бургас Димитър Николов, тъй като общината е ангажирана с изграждане на инфраструктурата към производствената база в индустриалната зона на морския град.

Подготовката на квалифицирани кадри у нас и приноса на отбранителната индустрия за икономическия растеж и трудовата заетост бяха обсъдени по време на посещението. Президентът Радев отбеляза значението на индустриалното сътрудничество, развитието на логистика и на възможности за поддръжка на отбранителните способности в процеса на модернизация на Българската армия. Внедряването на високотехнологични решения в производството на отбранителна техника и привличането на научните среди също бяха тема на разговора.