събота, 18 май, 2024 година.

Държавният глава се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май

Президентът Румен Радев призова парламентарните партии и служебното правителство да намерят решение за обещаното от държавата увеличение на заплатите на университетските преподаватели. Държавният глава се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май.

Реформи във висшето образование лишени от логика и разум, и намалени средства за издръжка на университетите – тази картина описа председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.

Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и незапочване на следващата учебна година

Заплатите на преподавателите остават като миналогодишните, въпреки предвидените 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията от януари тази година, както и обещаните от държавата нови заплати за заетите в сектора от първи април, регламентирани с приетите от парламента промени в Закона за висшето образование:

„До този момент нито един български университет не е получил нито един лев от тези пари. Беден човек се превръща и в духовно беден. Изпълнителната власт все още не е изпълнила волята на законодателната власт“.

Затова на 20 май преподавателите от държавните университети са готови да излязат на предупредителен протест:

Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати

„Вместо да се гордеем с успехите на нашето образование, то беше постоянно нападано, оплювано“.

„Нито един от ректорите тук не е дошъл тук да проси“;

„Нашето основно искане е свързани със спазването на закона“, посочиха ректори.

Президентът Румен Радев каза, че подкрепя исканията и обеща да говори с премиера Димитър Главчев:

Радев: Българската наука и образование – ключът, за да се развиваме като модерна европейска държава

„Вашият въпрос да бъде приоритетно разгледан. И още нещо: след тези спорни промени на Конституцията имаше консенсус, че има нещо много положително – постоянно работещ парламент, който ще контролира служебното правителство и ще взема адекватни решения. Сега виждаме, че и това го няма. Къде е парламента?“. Това попита Радев и призова Народното събрание да изпълни закона:

„Дали чрез контрол към служебното правителство, дали чрез актуализация на бюджета, това си е тяхно задължение“.

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

Днес стана ясно, че правителството предоставя 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата – от 1 януари тази година.

Служебното правителство обаче не може да осигури средствата, предвидени в Закона за висшето образование, според които от първи април следните заплати на академичния състав трябва да са 180 на сто от средната брутна за страната, за което ще са необходими 184 милиона лева за тази година, а те не са разчетени в бюджета.