четвъртък, 20 юни, 2024 година.

При 100% обработени протоколи от предсрочните парламентарни избори водач в област Добрич с над 27% от гласовете са от коалицията ГЕРБ-СДС. Работата на Районната избирателни комисия беше затруднена от масово сгрешените протоколи вследствие и на проблемите с машинното гласуване.

След ГЕРБ-СДС избирателите в област Добрич са подредили с 16.50% Движението за права и свободи и с по-малко от процент разлика след тях се нарежда Възраждане. БСП в област Добрич заема четвъртата позиция с 10.24% и пети се нареждат от ПП-ДБ с едва 8.79 на сто от гласовете. Шести и седми са от Има такъв народ и ПП Величие съответно с 6.10 и 4.28%.

Заради бавното обработване и големия брой сгрешени протоколи председателят на РИК Добрич Цонка Велкова е категорична, че са необходими законодателни промени, така че да бъде въведен ценз за членовете на СИК. По думите добре попълнените протоколи са били изключение, за щастие е имало и такива без нито една грешка, за което членовете на СИК ще получат допълнителното възнаграждение.

Повече чуйте в звуковия файл: