четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Приключи приемането на протоколите на секционните избирателни комисии в Русе. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Милена Хинкова.

Тя добави, че все още се подготвя протоколът с резултатите от вота за Народно събрание и Европейски парламент, който следва да бъде отчетен в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Хинкова уточни, че активността в област Русе е малко над 28 процента. Според страницата на ЦИК в интернет на последните избори за Народно събрание на 2 април 2023 година правото си да гласуват бяха упражнили 35,68 на сто от имащите право на това.

„Приключихме в този късен час, защото имаше много грешки в протоколите. Самите протоколи не бяха сложни, но секционните комисии изпитваха затруднение с обобщаването на резултатите. Фактор за това е голямата смяна на членове на секционни комисии, която настъпи, след като те бяха преминали обучение възможно най-късно на 3 юни. Въпреки това в периода от 5-и до 8 юни бяха сменени доста членове на комисии. Тук присъстваха хора, които нямаха достатъчно знания по отношение на изборния процес“, коментира Милена Хинкова.

Тя добави, че са липсвали жалби и противопоставяния между политическите опоненти.

„Имаше единствено напрежение, свързано с бавното отчитане на резултатите“, каза още председателят на РИК – Русе.

Окончателните резултати от вота „две в едно“ се очаква да бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК.