вторник, 23 април, 2024 година.

Областната управа в Бургас призовава всички собственици на каравани и кемпери, които се намират на нерегламентирани къмпинги, да премахнат обектите си. Списък с местата по Южното Черноморие, които са превърнати в биваци и лагери, ще бъде представен утре, а от следващата седмица комисия от Областната управа започва проверки. Въпреки обещанията и намеренията на управляващите да създадат правила за свободното или т.нар. диво къмпингуване това няма да се случи и тази година. Потърпевши от бездействието на депутати и политици са както туристите, така и всички които трябва да въведат ред по морското ни крайбрежие.

Акциите по премахването на незаконни каравани, бунгала, навеси, пристройки, тоалетни и какво ли още не, започнаха от Община Царево миналото лято. На места по Южното Черноморие има образувани цели кампуси от каравани и кемпери превърнати в тристайни апартаменти. Пред тях често са построени дървени беседки, малки наблюдателни площадки и всичко, което може да изплува в човешкото въображение, за да превърнат туристите почивката си на море от дива в луксозна. От къмпингите „Якото място“ и „Арапя“ миналото лето започна премахването на незаконното строителство. В разгара на сезона, разбира се, това беше изключително неприятно.

Регламент за свободното къмпингуване все пак беше изготвен и приет от депутатите. Той е посочен в промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които вече са в сила. И когато всички виждахме светлина в тунела, работата по изработването и приемането на Правилника за прилагане на закона спря. Сега има Закон, но няма правила за прилагането му. Трябва да се забрани практиката да се приемат закони, когато подзаконовите нормативни актове не са готови, каза областният управител на Бургас Пламен Янев. Той и неговият екип се ангажират сега да въведат ред в къмпингуването по Южното Черноморие, като призовават всички, които са се самонастанили върху държавни и общински терени да премахнат караваните си.

„Ние няма да се крием по храстите да проверяваме изненадващо. Ние предварително ще обявяваме къде и какво ще проверяваме, защото ние не искаме да влизаме в конфликт с гражданите, ние не искаме да съставяме актове, не искаме да влизаме в процедури по изземване и т.н. Просто искаме те да не къмпингуват там, където не е възможно и най-много ще се радваме, когато отидем на тези места, да няма какво да установим. И, затова отново казвам, ние предварително ще обявим всички парцели, за които ние смятаме, че има основание там да не се къмпингува, да няма каравани, да няма кемпери, да няма тоалетни, разсади, мивки, навеси и т.н. и искрено се надяваме хората да спазват това, за да не влизаме в конфликт, защото не е това целта“, заяви областният управител Пламен Янев.

До края на месец април ще продължат проверките по нерегламентираните къмпинги, които не са никак малко по Южното Черноморие. В тях ще се включат експерти от Областната управа, представители на общините и полицейски служители. Списък с местата, които ще бъдат проверени, ще бъде публикуван на страницата на държавната администрация, а всички проверки ще се оповестяват предварително, подчерта областният управител Пламен Янев.