събота, 20 април, 2024 година.

Проблемът с липсата на денонощна аптека в Перник, може да бъде решен, смята председателят на политическа партия (ПП) „Възраждане“ в Перник и настоящ общински съветник – Радослав Червенков.

На пресконференция в пресклуба на БТА в града той коментира, че има идея, която ще предложи на колегите си от Общинския съвет в Перник. Тя е свързана със създаването на денонощни аптечни гишета на ротационен принцип. Преди това обаче предложението трябва да бъде обсъдено със собствениците на такива обекти в Перник, каза Червенков.

По думите му практиката е работеща и съществува в редица държави, включително и съседна Гърция.

За проблем с липсата на аптечно обслужване в почти всички общини от регион Перник, предупреди и народният представител от ПП „Възраждане“ Димо Дренчев.

„В Пернишка област има две общини, в които няма аптеки – Земен и Ковачевци. В други две – Брезник и Трън има по една, но те също не са денонощни“, заяви той.

Депутатът каза, че от партията, в която членува, обмислят да прокарат законодателно възможност за продаване на най-обикновените видове лекарства без лекарска рецепта чрез вендинг машини. В малко по-далечен план лекарства с електронна рецепта ще могат да бъдат поръчвани и доставяни чрез куриер, което би решило в по-голяма степен проблема с липсата на аптеки по места, допълни народният представител.