четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Продължава почистването от растителност на коритото на река Марица в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов, след като днес направи оглед на място. Дейностите започнаха в средата на месец април тази година. Към момента Междуведомствената комисия е приела първите два участъка от реката, които обхващат територията от железопътния мост до моста на бул. „Руски“. Продължава работата по третия – от моста на бул. „Руски“ до Пешеходния мост.

Започва премахването на растителността на северния бряг в третата зона с багер-мулчер, който раздробява на място храстите и саморасляците и това спестява време, обясни Стоянов. По думите му в момента се изгражда насип, по който служителите и техниката на фирмата-изпълнител „БКС Озеленяване“ ще преминат, за да достигнат до първия остров в реката, където също предстои да се отстрани избуялата храстова и дървесна растителност.

Иван Стоянов припомни, че почистването се извършва с методи, които са изцяло природосъобразни и щадящи околната среда, флората и фауната на река Марица, като за да се гарантира гнезденето на птиците, еколози правят маркировка на дърветата.

Почистването ще запази биологичното разнообразие, като същевременно ще осигури проводимостта на реката с цел да бъде овладян рискът от наводнения, каза зам.-кметът. По думите му следващата стъпка е превръщането ѝ в привлекателно място за отдих на пловдивчани и гостите на града.

Зоната, която се почиства, е в обхвата от железопътния мост до съоръжението за завиряване на реката и е с обща дължина от 4333 метра. Това е първото основно почистване на реката от 2011 г. насам. Стойността на обществената поръчка е 977 хил. лева. Изборът на изпълнител за почистване на реката започна през 2020 година, като процедурата бе връщана отначало от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.