четвъртък, 18 април, 2024 година.

Вече втори час в Народното събрание текат дебати за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на България“, както и изясняване на обстоятелствата по реализацията на проекта „Турски поток“. Предложението идва от парламентарната група на ПП-ДБ.

Идеята на комисията е предишните управляващи от ГЕРБ да кажат къде е Пътната карта и защо информация за нея изтече от имейли на руски депутати, обясни Венко Сабрутев от ПП и попита:

„Кой и колко открадна от изграждането на тръбопровода „Турски поток“? Кой позволи българската енергетика да бъде поета на управление от Москва? Нямам търпение да ви видя физиономиите, когато пратим документа на прокуратурата!“.

От ГЕРБ-СДС предложиха да бъде разширен обхватът на комисията с включване на дерогацията за „Лукойл“ и отражението от действието й върху потребителите. Александър Ненков:

„Разликата между на „Лукойл“ дерогацията и „Булгартрансгаз“ е една основна. Единият проект генерира печалба, генерира приходи. Другият проект – точно обратното, пълни гушата на така наречения „омразен режим“ на Путин“.

С уговорката, че ще подкрепят създаването на комисията, от опозицията попитаха защо предложението се прави сега, а не през 9-те месеца на общо управление с ГЕРБ. Станислав Балабанов от „Има такъв народ“:

„Вие не осъзнавахте ли 9 месеца с кого работите, с кого управлявате“.

Атанас Зафиров от БСП се усъмни, че през оставащото малко време на този парламент тази комисия ще постигне някакъв резултат:

„Ставаме свидетели тук на един най-обикновен предизборен трик“.

Междувременно депутатите включиха още една точка в дневния си ред – за създаване на Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Предложението беше внесено от групата на Има такъв народ.