понеделник, 15 април, 2024 година.

Пияният фелдшер ще бъде дисциплинарно уволнен от дома в с. Драганово

Няма надзор върху настойника на хората, който всъщност разполага с парите им

Пиян персонал на работа и хора в безпомощно и мизерно състояние. Това разкри при изненадваща проверка с полицията кметът на Горна Оряховица в дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово, както БНР първо съобщи.

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и започва проверка. Има съмнения за сериозни злоупотреби с личните средства на потребителите.

Няколко проверки в дома е правила и Агенцията за качеството на социалните услуги, като основната констатация е свързана, че няма надзор върху настойника на хората, който разполага с парите им, а новият директор на дома не е предприел нужните мерки. Същевременно Община Горна Оряховица започва цялостна проверка на социалните си услуги. Разследване на кореспондента ни Здравка Маслянкова.

Агенцията за качеството на социалните услуги е правила 9 проверки в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в село Драганово. Последната е била на 26 март тази година. Комитетът против изтезанията е отбелязал напредък и подобряване на условията на живот на потребителите, но няма надзор върху настойника на хората, който всъщност разполага с парите им.

Новият директор на дома не е предприел действия по дадените препоръки за организацията на служителите и привеждането на документацията според изискванията.

От 1 декември миналата година новият директор на дома в Драганово е бившият секретар на община Горна Оряховица Анелия Димитрова, по чийто сигнал новият кмет на община Горна Оряховица Николай Рашков отиде с полиция на изненадваща проверка в дома преди няколко дена. Намериха фелдшера с 1,71 промила алкохол, още двама служители в нетрезво състояния, а домуващите са били в мизерно състояние.

Днес Анелия Димитрова не пожела да разкаже пред БНР какви нередности е констатирала тя като директор и какво е направила:

„Конкретно подробности не желая да коментирам. Каквото е трябвало съм свършила, каквото зависи от мен. Информирала съм своевременно ръководството. Мисля, че съм свършила работата, която е трябвало да свърша“.

На изненадващата проверка е била и заместник-кметът по хуманитарните дейности Петя Иванова:

„Това, което видях, говори за ниско качество на услугата, лоша хигиена и неглижирана работа с потребителите“.

На работа в дома се водят диетолог и фризьор, а контейнерът за отпадъци на дома е пълен с консерви от копърка. На въпрос на БНР това адекватна и диетична храна ли е за хората с умствена изостаналост Петя Иванова отговори:

„Категорично не. Ще бъдат проверени допълнително качеството на храната, която получават потребителите. Има какво да се подобри и в качеството на храненето на тези потребители, като и на външния им вид. Това са хора, които заслужават качествен живот“.

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и разпореди проверка в дома за хора с умствена изостаналост в Драганово.

Хигиената и храненето може бързо да бъдат подобрени. Пияният фелдшер ще бъде дисциплинарно уволнен. Докато се намери нов медик, за домуващите ще се грижат медицинските сестри, имат и личен лекар, който ги наглежда от време на време. Сериозни са съмненията за злоупотреби с личните средства на тези хора, повечето от които са поставени под запрещение. Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков:

„Парите на домуващите се теглят от надзорен свет. За тези около 80 потребители сигурно има 40-50 000 лева на месец, които се теглят от сметките им и тези пари трябва да отиват изцяло за грижа за тях – за закупуване на медикаменти, за облекла. В момента ще видим как се харчат тези пари, защото чувам, че фиктивни са разходите“.

За проблемите с настойничеството заместник-кметът Петя Иванова посочи:

„Главен в настойничеството е секретарят на община Горна Оряховица, който упражнява контрол върху тази услуга. Така че възнамеряваме да не се допускат повече нарушения, каквито е имало, най-вероятно, в годините назад“.

Още веднъж да припомним, че новият директор на дома в Драганово е бившият секретар на общината Анелия Димитрова, която е трябвало да осъществява контрол, включително и по тегленето и за какво се харчат личните средства на домуващите.

При последната си проверка през март тази година Агенцията за качеството на социалните услуги е обърнала внимание на директора на дома Анелия Димитрова за необходимостта настойниците на настанените лица, поставени под запрещение, да не бъдат определяни от състава на служителите на дома, както и че не е добре един настойник да отговаря за личните средства на всички.

Днес Димитрова коментира:

„До мен са стигали във времето редица сигнали във връзка със злоупотреби със средствата на потребителите. Благодарна съм на прокуратурата, че се е самосезирала. Подробности няма в момента да коментирам. При повече от 50 % от тях настойник е служител на дома. По принцип в законодателството няма фиксирано един настойник за колко потребители може да отговаря. В момента един настойник отговаря за 50 потребители. Сформира се настойнически съвет, в който участват освен настойник и заместник-настойник и членове има на този съвет, които са служители на дома. Не е еднолично едно лице да отговаря, те са цяла комисия“.

На въпрос на БНР има ли злоупотреби с изразходването на личните средства на хората, Анелия Димитрова отговори:

„Няма как конкретно да кажа нещо по този въпрос. Прокуратурата като си направи разследването вече ще излезе някакъв резултат по въпроса“.

Какви мерки ще предприеме Община Горна Оряховица за подобряване на средата и контрола в дома в Драганово – Миглена Папазова, директор на общинската дирекция „Хуманитарни дейности“ и заместник-кметът Петя Иванова::

„Община Горна Оряховица е подготвила доклад, който ще бъде изпратен на Агенцията за качество на социалните услуги и на директора на дома, които ще предприемат мерки за отстраняване на тези нередности. Ще дадем кратък срок. По закон е един месец“, посочи Папазова.

„Разбира се, че ще бъде засилен контролът. В този мандат смятаме да подобрим качеството на извършваните социални услуги. Проверки ще има по всички социални услуги, които предоставя община Горна Оряховица“, заяви Иванова.

Нарушенията в дома за хора с умствена изостаналост в Драганово, изнесени от медиите, са основна тема сред хората в Драганово, но новият кмет на селото Иван Кишев не бил чувал да има нередности:

„Това социално заведение е, може би, единственият по-голям работодател, където жители от Драганово работят. Ако имаше нередности, хората щяха да коментират помежду си. До мен не са достигали такива сигнали“.

За пияния персонал по време на работа и мизерията, в която са домуващите хората в Драганово коментират:

„До колкото знам – кражби. Медицинските сестри, социалният патронаж са се почерпили, къде са сядали, къде са ходили, какво са правили нямам представа“. „Не може така да се оставят такива жени без надзор. Не се чуваше, не се знаеше това нещо“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.