вторник, 16 юли, 2024 година.

Кметът заплашва с полиция, със заплахи, с писма за събаряне на къщи, обясни протестиращ

До сградата на Народното събрание се провежда протест, с който събралите се граждани искат оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове.

Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, каза пред БТА един от протестиращите. Кметът заплашва с полиция, със заплахи, с писма за събаряне на къщи, обясни протестиращ.

Никой не ни чува в Доспат и заради това дойдохме пред Народното събрание, обясниха жителите на града.

Според протестиращи кметът е посегнал и на бизнеса на жителите на Доспат.

Народни представители дойдоха и разговарят с събралите се хора. Част от тях бяха освиркани. В района на протеста има полицейско присъствие.

Емил Радев е издигнат от ГЕРБ и е кмет на Доспат от 2015 г.

Протестът е под наслов „Доспат, не сте сами – Свобода за Доспат“. Хората поискаха оставката на Радев още в края на юни, когато малък брой протестиращи се събраха пред общината в Доспат.

Демонстрацията им беше съпроводен от автошествие.

Тогава кметът заяви, че не са събаряни къщи, а постройки и огради, които са били на улицата. Събитията доведоха до сформирането на гражданско движение “Доспат, не сте сами“. Недоволните са категорични, че протестът не е политически, а общобългарски.

От своя страна, кметът Елин Радев посочи, че от 2021 г. насам има няколко подадени жалби за незаконно строителство от лицата, които днес протестират.

„Те са около десет души от Доспат, всички останали са външни лица. Където е установено, че има незаконни постройки, са предприети законовите действия. Протестиращите станаха „политически лица“, след като се констатираха незаконните постройки“, посочи той и отрече да е нарушавал съдебни заповеди, като уточни, че е бил обект на множество проверки, но не е намерено нищо нередно.

„В момента са се събрали криминална група от десет лица, някои от тях с присъди за кражби, отвличане и побой. Не могат да излизат от името на цялата община от 9000 души. Дават по 100 лева на човек, за да дойдат до София, имам доказателства, които ще предоставя в прокуратурата“, каза Радев.

Протестиращите на свой ред коментират, че са тук, за да покажат модела на управление в малките населени места в страната.

„Доспат е частен град, защото една огромна част от икономиката се държи от фирмите на кмета, на семейството на кмета. Нищо без негово съгласие не се случва тука“, казва Владимир Делиев.

Той е един от тези, които от години обвиняват в злоупотреби кмета Елин Радев от ГЕРБ.

На последните местни избори през 2023 г. Делиев беше подкрепен от местна коалиция между ПП-ДБ и ИТН, като стана единственият конкурент на Радев за кметския пост.

Сега Делиев е общински съветник. По думите му проблемът в Доспат не е просто в това, че голяма част от бизнесите в града са в ръцете на семейството на Радев, а че кметът използва служебното си положение, за да облагодетелства тези бизнеси на роднините си.

„В последните години 80% от обществените средства, с които разполага община Доспат, се инвестират за облагородяване на имоти, в които [кметът Радев] има инвестиционни намерения или за вече реализирани такива“, казва Делиев.

Но това не е всичко. От години се чуват и твърдения, че Радев използва властта си, за да преследва всеки, който го разкритикува или му е конкурент – в политиката или търговията.

През юни около 15 души от общината участваха с имената и лицата си във видео, в което обвиниха кмета в наказателни акции срещу тях. Те казаха, че основното му оръжие е просто, но ефективно – кметът изпраща проверки в имотите на опонентите си, които завършват със заповеди за премахване на незаконно строителство.

Въпреки че хората обжалват и в много от случаите съдът вече е отменил заповедите, общината издава повторни такива.

Кметът има властта да изкара „законното – незаконно, а незаконното да се узакони или прикрие“, казва друг от засегнатите му опоненти – Александър Василев.

Елин Радев отрече всички обвинения. Проверки на прокуратурата и антикорупционната комисия също не откриват нередности.