неделя, 21 юли, 2024 година.

Агенцията по храните отново констатира огнище на птичи грип, този път заразата е открита в животновъден обект в град Асеновград.

Фермата е за кокошки носачки и за да се ограничи разпространението на заразата, всичките 154 000 птици в обекта ще бъдат умъртвени по хуманен начин.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна и 10-километровата наблюдавана зона, които обхващат десетки села в района.

Откриха птичи грип и в крумовградското село Доборско
Огнище на птичи грип е установено в Крумовград

Извършва се епизоотично проучване и се проследяват движенията на домашни и други птици, продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес във фермата.

За пореден път от агенцията напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип, не представляват опасност за човешкото здраве.

Икономическите загуби за сектора обаче са огромни. Само от началото на тази година до момента заради заразата са унищожени близо 700 000 кокошки и патици, а миналата година броят им достигна 1,5 млн.