петък, 24 май, 2024 година.

Президентът Румен Радев се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май. Вчера Съветът на ректорите на висшите училища изпрати отворено писмо до редица институции по повод неизпълнените от държавата ангажименти за ръст на заплатите в сектора.

Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати
Проф. Миглена Темелкова, Съвет на ректорите: Обсъждахме и незапочване на следващата учебна година

На срещата президентът Румен Радев заяви, че подкрепя исканията, обеща да говори със служебния премиер и призова да се намери бързо решение на проблема:

„Не трябва да стигаме дотук. Това не е добър сигнал и навън, и към нашето общество. Защото партиите, които промениха Конституцията и заложиха нов член 23-ти, че образованието, науката и културата са висша национална ценност, забравиха да променят и бюджета или неволно пропуснаха.

И напълно ви подкрепям във вашите искания. Защото, ако ние искаме да се развиваме като модерна европейска държава, ключът е българската наука и образование.“

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова посочи, че част от реформите в сектора през последните години са били лишени от логика, а средствата за издръжка на висшето образование драстично намаляват.

От първия януари тази година са били предвидени 39 милиона лева за увеличаване на заплатите на академичния състав. Парламентът прие и промени в Закона за висшето образование, които определят нови възнаграждения в академичната сфера от първи април.

„До този момент нито един български университет не е получил нито един лев от тези пари – нито от 39-те милиона, които са придвижени в бюджета за 2024 година, нито от регламентираните с изменението на Закона за висше образование средни възнаграждения в сектора.“

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова посочи, че част от реформите в сектора през последните години са били лишени от логика, а парите за издръжка на висшето образование драстично намаляват.

От първи януари тази година са били предвидени 39 милиона лева за увеличаване на заплатите на академичния състав. Парламентът прие и промени в Закона за висшето образование, които определят нови възнаграждения в академичната сфера от първи април.

Правителствената пресслужба съобщи по-рано, че кабинетът ще предостави 39 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, със задна дата – от 1 януари 2024 г.

МС осигури пари за ръст на заплатите във вузовете