четвъртък, 23 май, 2024 година.

Един от създателите на легендарната рок група ФСБ Константин Цеков и народната певица Калинка Згурова получиха Почетния знак на президента.

В навечерието на 24 май държавният глава удостои с отличието утвърдени имена в областта на културата и изкуството.

„Ние ще се раздаваме, докато дишаме, за културата на България“

Думите са на народната певица Калинка Згурова. Наричат я „гласът на Странджа“. Има записани над 300 песни от странджанския край в Българското национално радио и Българската национална телевизия. Гласът ѝ прославя страната ни в чужбина. Получавала е много отличия, включително престижната американска награда „Грами“.

„Винаги когато можем, ние ще се радваме не само българите в България, а и хората по света. Българите сме едни от най-талантливите хора“.

Държавният глава удостои с почетния знак на президента и народната певица от Шопската фолклорна област Лиляна Галевска.

Ваня Монева, Иван Гранитски, проф. Андрей Пантев и акад. Лъчезар Трайков удостоени с Почетния знак на президента

Отличие получиха музикантът и композитор Константин Цеков – един от създателите на легендарната рок групата ФСБ, хореографът Анатолий Клочков и читалищните деятели Денка Евстатиева и Анита Тарасевич.

Президентът Румен Радев връчи отличията на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 и се обърна към наградените:

„Всички вие сте безспорни авторитети и достоен за подражание пример в своите поприща – музикалното, певческото и танцовото изкуство и читалищното дело. Вие сте важна и неделима част от духовната мощ на България“.

Ето и списък на отличените:

Анатолий Клочков получи отличието за значимия си принос като хореограф, преподавател и художествен ръководител, както и за активната си роля в утвърждаването на съвременното образование и творческия облик на българското танцово изкуство, както и по случай неговата 75-годишнина.

Денка Евстатиева и Анита Тарасевич бяха отличени за своя значим принос като активни деятели на съвременното общонародно читалищно дело, както и за тяхната значима роля за формирането на съвременния облик на българските народни читалища и съхраняването на техните традиции.

Калинка Згурова и Лиляна Галевска бяха удостоени с Почетния знак на президента за значимия си принос, цялостно творчество и активност в съхраняването на певческата традиция и народните песни от Странджанската фолклорна област и от Шопската фолклорна област, както и за ролята им в развитието и утвърждаването на стойността на културното наследство на България.

Признанието получи и Константин Цеков за своя значим цялостен принос като уважаван и признат музикант, композитор, аранжор, вокалист и продуцент, както и за активната си роля в творческото обогатяване, развитие и утвърждаване на съвременния облик на българското музикално изкуство.